Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Amaryllis – hur du får din att blomma hela julen

Ja nu har väl dem flesta börjar köpa Amaryllis och andra julblommor på snitt, jag köpte mina första redan för ett par veckor sedan. Jag kunde helt enkelt inte hålla mig, amaryllis är en av de vackraste blommorna jag vet och sen älskar jag julen lite extra. Så juldekoration och julblommor får gärna flytta in redan i november hemma hos mig. Men i de flesta hemmen börjar vi julpynta och pryda våra matbord med amaryllis och hyacinter den första advent. Som ni vet är jag född med gröna fingrar haha bokstavligt talat, jag växte upp i växthus och sprang fritt mellan alla plantash som liten. Så jag har lät mig en del genom åren och ett av mina största intressen är just blommor, tar hand om dem som dem vore mina egna barn. Det är en konst att hålla vissa blommor och växter vid liv, visa sorter är svårare än andra men en sort som håller länge om man pysslar om den är just amaryllisen. Den är inte allt för svår att sköta och om du följer mina råd lovar jag att du kan få dem att blomma i över 2 veckor.

Som alla lökväxter och blommor behöver dem kallt vatten, riktigt kallt vatten och även amaryllisen vill ha kallt vatten.

Byt vatten minst var tredje dag, vattnet får inte bli grumligt för då börjar dem vissna och tappa stadga direkt.

Amaryllis har förmågan att fransa upp sig längst ner på stjälken, ett enkelt sätt att hålla ihop stjälken är att sätta tejp runt om, enkel vanlig genomskinlig tejp funkar bäst. Ser betydligt trevligare ut om man har en glasvas och håller även upp amaryllisen när dem blommar ut och blir tyngre.

Blommsterpinne i stjälken har ni säkert stött på eller hört att man kan ha för att hålla uppe den tunga klasen av blommor. Ja, visst det kan vara ett alternativ men jag vill säga att amaryllisen är av en sämre kvalitet om man måste ha pinnar i för att den ska klara av att vara rakryggad. En amaryllis av bra kvalitet klarar sig bra utan pinnar och stöd.

Så ni ser, det är ganska enkelt att ro om en amaryllis på snitt. Byt vatten var annan, var tredje dag, kallt vatten, tejpa och snitta om så kommer dem att stå länge.

För er som gillar att ha denna vackra blomma i kruka, lika enkelt och håller ännu längre. Tänk på att inte vattna för ofta för då växter den och blir ofantligt lång. Ett snapsglas en gång i veckan räcker gott och väl. Plantera den gärna stabilt och placera den i ljus miljö så kan den stå hela julen.

Finns det en vackrare blomma, jag pryder just nu hela hemmet med amaryllis. Idag hittar man inte bara de klassiskt röda och vita utan en uppsjö av olika former och färger. Jag köper många av mina på Norrlandsgatan, där hittar ni ett flertal olika sorter.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Bra tipps med skötseln. Om du är ”känd” för dina gröna fingrar, så ge gärna mer tipps på blomtåd. Vill läsa mera sånna

  R 2018-12-02 15:20:44
  Svara
 • Blir så inspirerad av ditt stilsäkra hem – köket i synnerhet – vill bara copy pasta det. Har du lust och visa mer av köket? vänligen Ullis

  Ullis 2018-12-02 11:01:45
  Svara
 • Den där köksön i bakgrunden – SÅ snygg! Hoppas du visar fler bilder från ditt fantastiska hem framöver!

  Linda 2018-12-01 15:39:09
  Svara
 • Hej, finaste inredningen!!!

  Snälla var är de små ljuslyktorna från som du har på matbordet? :)))

  KRAM

  Sanpu 2018-11-29 20:50:23
  Svara
 • Bra tips ang amaryllis i kruka. Jag har alltid övervattnat mina men nu vet jag.

  Annika 2018-11-29 14:10:33
  Svara
 • Jag brukar ta ett tunt natursnöre och binda ihop stjälken med, tejpen blir ful snabbt och bidrar till grumligt vatten.

  Tänk så här: ”jag” kan användas som ”de”, ”mig kan användas som ”dem”. Vilket låter rätt, när ”jag” blommar ut, eller när ”mig” blommar ut?

  Maja 2018-11-29 09:36:05
  Svara

senaste från Mode

Mathilda Weihagers webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!