Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Min Österlen & Skåne Guide

Som jag utlovat så kommer här min Österlen Guide, allt från mina favorit hotel till mysiga restauranger och vackra stränderna. Jag har rest runt på Österlen och i Skåne och samlat alla mina favoritställen, listan är oändligt lång men när jag senast körde ner med Citroën C3 uppdaterade jag listan med de nyaste restaurangerna och ett nytt fantastiskt hotell. Hoppas ni ni får chans att besöka några av mina smultronställen denna sommaren, jag åker ner på söndag så vem vet vi kanske ses på något mysigt café eller dansande på Handelsbaren i Åhus.

Vi börjar med hotel och boende och ett av mina absoluta favoritställen är:

Wanås Restaurant Hotel – Öppnade för ca ett år sedan, 12 rum med fantastisk inredning och arkitektur. Hotellet ligger intill Vanås Slott och gillar man konst är detta ett unikt smultronställe i Skåne. Skånes vackraste hotel!
Fantastiks restaurang med lunch, fik och middag.
Gå en konstrunda i skogen – Wanås Konst / stiftelsen Wanås Utställningar

Kiviks hotell – Vackert spa hotell som ligger mitt i Kivik med utsikt över havet med en fantastisk solnedgång. En vacker rosenträgård ut mot havet där man kan njuta av ett glas innan middagen. Bra restaurang, bra priser på rummen, bra första stop på sin resa igenom Österlen.

Vitemölla Badhotell – I den lilla byn Vitemölla som ligger in till Kivik har en lång fantastik strand och ett unikt litet hotell som ligger nästan ända ner vid stranden. Badhotellet är ett litet mysig hotell, för er som kollat på den danska serien ”badhotellet” är det ett måste att checka in en natt och njuta av den fantastiska miljön. Vakna av bruset från havet, ta handduken i ena handen och gå direkt ner och ta ett dop i havet innan frukosten serveras – precis som i serien

 

Se & göra: På Österlen behöver man inte alltid boka bord på fina restauranger eller äta, det finns så många fina stränder runt om och fantastisk miljö att titta på. Några tips är:

Knäbäckshusen, den gömda stranden – detta lite smultronställe har jag känt till i ett par år, en vän från Simrishamn som tipsade om denna lilla strand som påminner om en mindre liten strand i Thailand där träden hänger ut över havet. Kan vara lite svårt att hitta men följer man vägen in mot Knäbäckshusen och fortsätter vägen så långt man kan komma så hittar man en liten handskriven skylt – STRAND. Följ stigen in i skogen så kommer närt fram till en brant trappa som följer dig ner till denna lilla unika strand. Mitt favoritställe på hela Österlen.

Brösarps Backar – Backlandskapet vid Brösarp utgöt för många själva sinnebilden av Österlen. Vackrare landskap får man leta efter enligt mig! Stanna till och fika vid rastplatsen och titta ut över det vackra landskapet eller titta ut i hagarna för att få en liten syn av kosorna från Begrottfabriken, visste ni att bredgott reklamen har spelats in här? Även långfilm har spelats in i backen, Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta spelades in i kanten av Brösarps södra backar. Under våren kryllar backarna med gullviva, backsippa och mandelblom – värt ett besök, en bild eller två.

Cafeer och restauranger: Jag har många favorit restauranger runt om på Österlen och några ligger extra varmt om hjärtat. Här kommer mina favoriter som är ett måste att besöka:

Nordic Sea Winery – Min absoluta favorit restaurang på Österlen, ligger mig väldigt varit om hjärtat och här har jag spenderas många kvällar och soliga luncher. Sveriges enda vineri! Här kan ni njuta av vacker arkitektur, fantastisk mat och en uppsjö av goda viner. I Simrishamn hittar ni detta unika ställe, en vacker byggnad mitt bland vinrankorna äter och njuter man av delikatesser och på andra sidan ligger vinproduktionen. Man kan boka guidade turer för dem som vill se hela processen. På söndagar serveras det brunch och speciella datum har dem säsongsprovningar. Skriv upp den 21 juli i kalendern för då har dem sin sommarprovning, 40 kr för ett glas vin och 40 kr/st, fantastiks stämning med musik, god mat och mängder av goda viner.

Olof Viktors Cafe – Enligt White Guide är Olof Viktors Cafe ett av Sveriges bästa cafe, påve mot Ystad hittar ni gårdshotellet som erbjuder en idyllisk miljö med en uppsjö av bakelser och lättare luncher. In till har dem även en butik där du kan köpa med dig olika Olov Viktors produkter så som deras berömda knäckebröd eller någon annan typ av delikatess. Enligt mig Österlens mysigaste cafe.

Franskans Creperie – I den lilla byn Rörum hittar ni ett litet bond creperie som serverar fantastiska galetter och crepes med olika tillbehör. Öppet från lunch från lunch till 21, ett måste att antingen svänga förbi för en snabb lunch eller en mysig middag när ni är på Österlen.

Allé – Här har jag ätit smörrebröd varje sommar så länge jag kan minnas. Man kör igenom en vacker alle i Kivik för att komma till restaurangen, Alle erbjuder många olika aktiviteter på sin gård med allt från sparris buffé i juni till deras fantastiska luncher i trädgården eller varför inte hämta upp en picknickkorg som du kan ta med dig till stranden eller till Brösarpsbackar och njuta av alla vackra åsar.

Finest, Åhus – Självklart vill jag tipsa om några favoritställen från Åhus. Finest är en kombinerad restaurang/cafe och butik som säljer inredning och en del barnkläder. På huvudgatan i Åhus hittar du pulsen även under vinterhalvåret, hit går jag ofta på kvällen när jag vill äta en enklare middag eller en av deras super goda pizzor, träffa några Åhus bor eller bara ta ett glas vin.

Äta glass I Åhus är också ett måste, antingen på glassbåten i hamnen eller i kosken på torget. Strosa runt bland gränderna och alla små hus eller njut av alla vackra båtar och pampiga hus längst hamnen.

Absolut home – ingen har väl missat våran stolhet i Åhus, Absolut. Absolut vodka kommer från Åhus och var enda lila flaska från hela världen har producerats i denna lilla sommarstad. 4 augusti öppnar Absolut Home dörrarna till ett fantastiskt hus mitt i Åhus. Det vackra huset minns jag stått tomt sen jag varit liten men för lite mer än ett år sedan började Absolut renovera upp hela huset för att kunna öppna upp för en ny restaurang och bar. Kocken från Nordic Sea Winery har fått äran att öppna upp restaurangen och jag lovar er att ni inte kommer bli besvikna på maten – en upplevelse i sig. Tror detta kommer bli en ny succé i Skåne, hoppas vi ses där på öningsdagen den 4 augusti!

Rathckegården har jag tipsat om ett fler tal gånger men det ska självklart vara med i denna guide då jag älskar att handla mina råvaror till våra mysiga familjemiddagar där. Är ni i Åhus ska ni absolut åka inom och handla med er närodlade råvaror.

Jag skulle kunna göra denna listan oändligt lång men här har ni mina absoluta favoritställen som ni bör besöka när ni kör förbi eller är runt om Österlen. Vill ni har fler tips på något speciellt är det bara att ställa frågor så lovar jag att besvara er. Jag åker ner till Skåne nästa veckan och kommer garanterat uppdatera med nya ställen som öppnat, bland annat ska jag besöka ett bryggeri som precis öppnat, äta middag på Pias Kitchen och ett årligt besök på Handelsbaren så det kommer komma mer men hoppas ni gillar tipsen och att ni besöker vackra Skåne i sommar!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Mathilda, Underbart inlagg om Osterlen. Numera pa min bucketlist! Tack <3
  Din magiskt vackra gula maxi klanning ( WOW) vilket marke?

  Susanne 2018-07-23 04:54:17
  Svara
  • Svar på Susannes kommentar.

   Vad roligt att du tyckte om den 🙂 den är från By Timo. Jag kommer att lägga ut den på min bloppis snart så är du intresserad är det bara att höra av sig 🙂

   mathildaweihager 2018-08-01 08:05:42
   Svara
 • Är inte The Winery Hotel i Solna också ett vineri…? Finns fler än ett i Sverige gumman lilla ; )

  Anna 2018-07-20 23:39:07
  Svara
 • Åh älskade det här inlägget! Min moster bor i Skåne sen långt tillbaka och vi har som tradition att åka ner varje sommar. I år är inget undantag! Har du några (fler) tips runt Bromölla – Kristianstad – Åhus området? Det skulle vara kul att komma ner och överraska moster med nya smultronställen!
  Kram!

  Kaisa 2018-07-20 16:01:22
  Svara
  • Svar på Kaisas kommentar.

   Vad roligt att du gillade det 🙂 nu har jag hittat några nya pärlor i Åhus iallafall 🙂 Bryggeriet på köpmannagatan är en ny liten resturang som har bra mat, smörrebröd och egen bryggd öl. Öppnat en ny bar/restaurang i hamnen som heter Baron, också super mysig. Nu i början av augusti börjat Ål säsongen så har ni inte varit på ålagille borde ni absolut besöka ålabodarna i Åhus 🙂 Mellby Klockargård på Österlen är helt magisk, den utsikten får man inte någonstans i Sverige, dit måste ni åka om ni inte varit där. Kram

   mathildaweihager 2018-08-01 08:11:07
   Svara

senaste från Mode

Mathilda Weihagers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!