Jag har förmågan att snöa in mig på olika rätter eller måltider och en av dem brukar vara mitt första mål på dagen, frukost. Under en längre period har jag ätit ägg till frukost varje morgon, 2 kokta ägg på ett fröknäcke eller bara som dem är. Älskar ägg, det mättar bra och man står sig länge men nu kände jag att jag behövde bryta min vana och testa något nytt.
I Sri lanka fick jag en himmelsk god havregrynsgröt en morgon, efter det blev det en ny favorit och sen vi kom hem från semestern har jag gått upp lite tidigare varje morgon och lagat havregrynsgröt. Att jag inte fastnat för detta innan?! Man kan tillsätta så många olika ingredienser och en favorit nu är blåbärskompott med kanel. Här kommer ett recept ni måste testa om ni också är ett fan av havregrynsgröt.
1 deceliter havregryn
2 deciliter mjölk
1 st torkad dadel – fin hakad
en nypa salt
Jag blandar alla ingredienser i en kastrull och kokar upp ochsätter på 1an så den får stå och puttra länge innan servering. Jag fick ett tips av Jonna som är en riktig hejare på gröt att man kunde tillsätta en dadel för att få lite nyttig och naturlig sötma och det gjorde gröten extra god, testa!
Blåbärskompott:
1 st förpackning fryst blåbär
Kanel eller kardemumma efter smak men jag brukar ha ganska mycket
Lite maizena om man vill ha en lite fastare konsistens på kompotten, testa dig fram
1 st vaniljstång som får koka med om man önskar.
Även här en hackad dadel om du vill ha den lite sötare, jag föredrar utan då jag tycker det är gott med syrliga bär till en söt gröt men det är upp till var och en. Så enkelt och gott!
Till servering har jag oftast kall mjölk men har jag lite extra tid brukar jag värma och skumma upp mjölken. Har ni några tips på gröt eller tillbehör får ni gärna del med er <3
Bästa starten på dagen!
Dadlarna gör verkligen gröten naturligt söt och god men missa inte saltet, det är viktigt för att balansera så det söta inte tar över.
Kompott kan man göra av vilka bär som helst och är ett mycket bättre alternativ än sylt då det innehåller mycket socker som ni vet, det är såklart även betydligt bättre att göra själv än att köpa. Jag brukar göra en lite större mängd som jag har i syltburkar i kylen så det är lätt att ta fram på morgonen.